Potosí in “Over de rug van de Andes”

Potosí in “Over de rug van de Andes”

De afevering over Potosí gemist? Kijk hier: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/426777/Over_De_Rug_Van_De_Andes.html#

Kijk tip 1: “Over de rug van de Andes” zondag 20:15 NPO2

De VPRO-serie begint zondag in Potosí, de hoogste stad van de wereld. Een mijnwerker wordt gemiddeld niet ouder dan 45 jaar. Ga je met die wetenschap op een andere manier leven? Hoe redden de achterblijvers van de omgekomen mijnwerker zich?

Stef Biemans brengt de mijnwerkersgemeenschap (die al bijna 25 jaar door onze stichting Amigos de Potosí projectmatig ondersteund) wordt in beeld. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat en danken de VPRO die op haar website bij deze aflevering een link plaatste naar Stichting Amigos de Potosí ????

Kijk tip 2: Direct na de uitzending op zondagavond kun je overschakelen naar NPO Cultura voor de film Grito de piedra  (http://newtonfilm.nl/films/grito-de-piedra/ van de Nederlandse filmmaker Ton van Zantvoort, opgenomen in Potosí.

Hoofdpersonen zijn vader en zoon Montes. Senior beult zich nog af in de mijn, ouderwets met hamer, beitel, dynamiet en gevaar voor eigen leven. Junior studeert en verdient zijn geld als gids in de mijn. Hij laat toeristen coca kauwen en sterke zelfgestookte alcohol drinken, die de mijnwerkers gebruiken om de angst en slechte omstandigheden te verzachten.

Ton van Zantvoort, die naast de regie en camera ook verantwoordelijk is voor de research, productie en editing, volgt vader en zoon tijdens hun werk en thuis, zonder vragen te stellen. Dat levert ongedwongen beelden op van een gezin dat met één been in het verleden en het andere in de toekomst staat.