Water voor het kinderopvangcentrum bij de mijn Caracoles

Water voor het kinderopvangcentrum bij de mijn Caracoles

25 mei 2017: Feest in Buitenschoolse Opvang CARACOLES!

20 jaar geleden startten 2 Boliviaanse weduwen van mijnwerkers een kinderopvangcentrum op de berg Cerro Rico, zodat de moeders zelf aan het werk konden bij de mijnen, bijvoorbeeld om mineralen te sorteren. In dit centrum worden ca. 42 kinderen/jongeren voor en na school opgevangen; ze krijgen er een maaltijd en huiswerkbegeleiding van een leerkracht. Bovendien stimuleert men de kinderen om een vervolgopleiding te gaan doen in plaats van in de mijnen te gaan werken. Het is een prachtig Boliviaans project, een OASE voor de kinderen die in deze vieze en ongezonde industriële omgeving leven. Op de berg is geen waterleiding; water wordt met tankwagens aangevoerd en opgeslagen in een grote tank van het kindercentrum. Maandelijks is er 5.000 l. water beschikbaar, als drinkwater en om te koken, wassen, douchen en voor de wc’s. Door het groeiende aantal kinderen is er echter al vele jaren een tekort aan water waardoor de douches niet meer gebruikt werden en de wc’s handmatig doorgespoeld moesten worden. Kortom: het ging ten koste van de persoonlijke hygiëne wat weer leidde tot (onnodige) ziektegevallen. Directrice Iveth van MUSOL die het centrum leidt, klopte in 2015 aan bij Stichting Amigos de Potosí om hulp voor de uitbreiding van de watervoorziening.

 

Vandaag is het project feestelijk overgedragen  en werd het in gebruik genomen door de kinderen van de BSO. De dag begon met een leuke activiteit:  de Stichting AdP kocht verf van verschillende kleuren en de tieners van Caracoles mochten de grote watertank beschilderen. Vooraf was een witte basisverf aangebracht. De opdracht: schilder je “ideale dag” resulteerde in een prachtig  lentelandschap. Het was niet alleen een leuke activiteit maar zorgde er ook voor dat de watertank hierdoor nog als hun eigendom wordt gevoeld, waar ze ook verantwoordelijk voor zijn en wat ze ook moeten onderhouden.

Daarna gaven vrijwilligers van het Rode Kruis voorlichting aan de kinderen over het gebruik van water en persoonlijke hygiëne. Ingenieur Franklin legde uit hoe het waterleidingsysteem en de pomp werken en hoe het onderhouden moeten worden. Daarna volgde de officiële opening met een heerlijke gezamenlijke lunch om het te vieren! De vrijwilligers van Amigos de Potosí hadden gezorgd voor zeepjes, shampoo en handdoeken die onmiddellijk gebruikt werden!  Coördinator ADP Enrique verraste de aanwezigen met een videoboodschap uit Nederland en wij krijgen allemaal veel dank en de hartelijke groeten uit Potosí!

  

Wat eraan vooraf ging:

Update 21 maart 2017: Eindelijk heeft mijnbouwbedrijf Manquiri de beloofde herstelwerkzaamheden uitgevoerd en konden we verder met de realisering van ons project: Op de 1e en 2e foto die vanaf de bergzijde dus buiten de BSO zijn genomen, zie je het herstelde talud en het platform voor de kleine watertank. De overige werkzaamheden zullen plaatsvinden op de binnenplaats. De 3e foto toont het pomphok op de binnenplaats. Binnenkort wordt de grote watertank geleverd en kan alles aangesloten worden. Het project nadert zijn voltooiing!

   

Verslag werkbezoek 7/10/2016. Mijnbouwactiviteiten vertragen project. Sinds april 2015 hebben we al een bouwplan. En mede dankzij de succesvolle sponsorfietstocht door Ger en Paul van Lier naar Marrakesh in augustus 2016 met een opbrengst van maar liefst € 3.770 hebben we nu het benodigde geld bij elkaar. Dus dan denk je: vooruit, aan de slag! Maar nee… Omdat mijnbouwgraafmachines eerder dit jaar een heel grote hap uit de berg hadden genomen, op de plek waar de nieuwe watertank moest komen te staan, is de uitgangssituatie totaal veranderd en loopt het project vertraging op.

  

 

 

Tot die tijd blijft het behelpen met teiltjes en bakjes om je haren te wassen en het toilet door te spoelen. Douchen zit er voorlopig nog niet in, maar het gaat niet lang meer duren!

 

Wat hieraan vooraf ging:

In 2014 bezochten we tijdens de Amigosreis dit project en zagen we met eigen ogen de noodzaak van de verbeteringen:

 

 

Buitenschoolse kinderopvang bij de mijn Caracoles

In 2015 is het plan door Franklin, de ingenieur, uitgewerkt en gepresenteerd (16 april 2015): 

 

Het oorspronkelijke plan voorzag in een betonnen tank van 15:000 liter die de komende 20 jaar voldoende capaciteit biedt (uitgaand van een verbruik van 32 l pp per dag en een groei tot 52 personen). Een kostbare constructie + operatie, ook vanwege het moeilijke terrein. Door gewijzigde omstandighedeb moest het plan in 2016 aangepast worden en is er gekozen voor een ander type tank en een waterpomp. We maken afspraken over het onderhoud van de installatie en over instructie aan de kinderen en moeders.

Dit project is mogelijk gemaakt door giften van Jumbo/Maripaan, Spark Holding, Werkgroep Een Aarde, een fooienactie van Willy Kamphuis in Gargellen (O) én door de sponsorfietstocht  naar Marrakech van Paul en Ger van Lier.

Totale kosten van het project: € 8.500

Ger & Paul (vader en zoon) van Lier maakten van hun fietstocht Groningen - Marrakech een sponsortocht voor dit project! Klik hier http://www.amigosdepotosi.nl/wat-we-doen/nieuws/fietsen-naar-marrakesh-voor-potos/ voor meer informatie over deze monsterlijke fietstocht van 19 juli tot 18 augustus 2016. Binnen 1 maand! Petje af voor de heren Amigos...