Herbouw groentekas basisschool "1. de mayo San Ildefonso" 2013

Herbouw groentekas basisschool "1. de mayo San Ildefonso" 2013

In 2006 bezocht ik basisschool "1. de Mayo San Ildefonso". Vol trots toonden ze hun (ingegraven) schoolkas waar ze met veel plezier groenten verbouwden zoals sla, tomaten, uien en peterselie. Een zeer welkome vitaminerijke aanvulling op hun eenzijdige voeding (aardappelen, bonen). Maar helaas...

In 2012 is door een zware storm het dak helemaal gescheurd en de grond rondom de kas weggespoeld. Leerlingen en leerkrachten waren zeer verdrietig dat de kas niet meer gebruikt kon worden. Het betekende dat er geen lekkere tomaatjes, snijbiet, sla en andere gewassen meer gegeten konden worden op school. Er was geen geld voor restauratie van de kas. Een van onze vrijwilligers heeft vervolgens samen met een landbouwkundige een degelijk plan gemaakt voor een nieuwe kas, met een stevig dak, een deur, ventilatieramen, een gootsteen met kraan en aansluiting op de waterleiding. De teelaarde moest vervangen worden en bovendien worden leerkrachten en leerlingen geschoold in het kweken van gewassen en in voedingsleer.

In mei 2013 startte de bouw en in oktober vond de feestelijke opening plaats.


Helaas werd de nieuwe kas, door een hevige regenval en een gewijzigde waterloop op de berg, ernstig beschadigd in december/januari. Hoeveel pech kun je hebben...

Maar in februari/maart 2014 werd met vereende krachten de kas hersteld en werden maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Op 14 april 2014 kon de herstelde nieuwe kas heropend in aanwezigheid van Michiel Randag. Wat waren ze blij!

Een paar maanden later konden ze bij de schoolmaaltijd weer genieten van zelfverbouwde sla en tomaten. En  dat op 4.100 m boven zeeniveau! 

   

Specificaties

Periode: 10-2012 until 12-2013
Budget: € 3.750,-