Corona in Bolivia, de armste mensen worden het zwaarst getroffen.

Corona in Bolivia, de armste mensen worden het zwaarst getroffen.

Corona- de gevolgen voor de bevolking in Bolivia

Coördinator Enrique Paz vertelt: “Waar Bolivia in deze tijd van Covid19 zwaar onder gebukt gaat, is een totale desinformatie en onenigheid tussen de autoriteiten. De financiële compensatie (bonussen) die door de overheid via de banken wordt verstrekt, heeft er alleen maar voor gezorgd dat mensen elkaar verdringen, dat ze reizen maken van het platteland naar de stad (vaak te voet), kortom: vergroting van het risico. Voedsel is schaars geworden in het landelijke gebied, met name vlees; ook gas en andere schoonmaak- en persoonlijke hygiëneproducten, zoals zeep en wasmiddelen zijn nauwelijks verkrijgbaar. In La Paz staan mensen uren in de rij voor een gasfles omdat deze niet meer rondgebracht worden.

Het meest verontrustende is dat de middelen van de mensen die van de informele economie leven, zo'n 1,8 miljoen mensen = 15% van de Boliviaanse bevolking, volledig uitgeput raken en dat ze niet onmiddellijk een echte hersteloptie krijgen, zodat ze gedoemd zijn om honger te lijden en hun risico op coronabesmetting verhoogd wordt. De landelijke overheid heeft onder druk van de mijnbouwindustrie een gedeeltelijke opheffing van de quarantaine overwogen voor wat ze noemt de elementaire industrie, zoals de mijnbouw (2e exportproduct na gas) in Oruro en Potosí onder de voorwaarde van maatregelen om verspreiding van het Corona virus te voorkomen. Een gotspe: mijnwerkers kunnen geen afstand houden en behoren tot de meest kwetsbare arbeiders vanwege hun beroeps(long)ziekten. Een vreselijke situatie waarbij grote druk op hen wordt uitgeoefend om aan het werk te gaan, terwijl ze nóg meer risico lopen dan anders. Maar als ze niet werken hebben ze geen inkomen. Daarnaast is er, ondanks toezeggingen van de regering, nog steeds geen laboratorium in Potosí voor coronatesten en moeten mensen eindeloos wachten op uitslagen. De onrust en ontevredenheid in Potosí nemen toe."

 

Corona-cijfers in Bolivia

                                                  31 Mei              30 Juni              31 Juli

Huidig aantal besmettingen        8.393               22.126             49.035

Aantal overledenen                        310                  1.071              2.894

De departementen Santa Cruz, Cochabamba en Beni zijn het zwaarst getroffen. Kanttekening bij deze cijfers: er wordt weinig getest in Bolivia.