Project Covid19- noodhulp voor mijnwerkersgezinnen in Potosí.

Project Covid19- noodhulp voor mijnwerkersgezinnen in Potosí.

Basisschool 1 de Mayo San Ildefonso (waar we een langdurige band mee hebben o.a. via het muziekproject) heeft de hulp van Stichting Amigos de Potosí ingeroepen voor een hygiënecampagne en voedselhulp.

Handenwassen is belangrijker dan ooit maar op het platteland van Bolivia kent men deze gewoonte niet omdat water schaars is en men het belang van handenwassen niet inziet.  De kinderen van basisschool San Ildefonso leren thuis niet om handen te wassen. Ze behoren tot migrantengezinnen, meestal afkomstig uit landelijke gebieden van de hoogvlakte of uit de bergen, gebieden met weinig water. Alleen in het regenseizoen is er voldoende, de rest van het jaar moeten ze veel reizen om wat water te krijgen. Frequent handenwassen is daarom geen gebruik en dit leidt tot ziektes zoals acute luchtweginfecties en diarree wat weer leidt tot vitaminegebrek en ondervoeding. Diarree is bij kinderen van 4 tot 11 jaar doodsoorzaak nummer 1 in Bolivia.

Goede hygiëne is nu, meer dan ooit, van levensbelang maar de scholen zijn gesloten en overheidsvoorlichting bereikt het platteland amper. Onderwijs is gericht op "gedragsverandering", het leren van "goede gewoonten". Om dit te ondersteunen, starten we een hygiënecampagne”: de 50 families met 230 kinderen op de basisschool worden thuis bezocht en krijgen voorlichting en een hygiëne-set, bestaande uit: handzeep, een handdoek, 2 herbruikbare mondmaskers en een flyer met instructies (afbeeldingen). Muziekleraar Luís maakte een handenwas-liedje, in een traditioneel ritme dat 40 seconden duurt, over het belang van handen wassen en hoe je dat correct doet. Daarnaast krijgen de kinderen schoolspullen: een schrift, twee pennen, een tekenblok en kleurpotloden met een huiswerkopdracht: teken en/of beschrijf hoe jij de Corona-tijd thuis beleeft. Wat betekent dit voor jou en je familie? Aan het eind van het schooljaar worden de resultaten op school tentoongesteld.

De tweede hulpvraag van de school betreft een voedselpakket omdat er ernstig tekort aan voedsel is. In augustus/september wordt er een piek in de besmettingen verwacht en opnieuw een strenge lock down waardoor veel mensen geen inkomen hebben. Het voedselpakket dat we beschikbaar stellen bestaat uit meel, linzen, rijst en suiker en is voldoende voor drie weken, voor een gezin van 5 personen, aanvullend op hun eigen aardappelen, wortelen en bonen. Coördinator Enrique, muziekleraar Luís en vrijwilliger Daysi zullen zorgen voor de distributie van de materialen en instructies geven. Uiteraard zorgen we ervoor dat ze beschikken over de noodzakelijke beschermende middelen.

Kosten van dit project: € 3.300. Aantal leerlingen: 230, aantal gezinnen: 58.

Hygiëne-set: zeep, handdoek, mondmaskers, instructie: € 5,30

Schoolspullen:                                                                 € 4,50

Voedselpakket: (meel, rijst, suiker en linzen) voor

       een gezin van 5 personen /3 weken                          € 14,60 

Persoonlijke beschermingsmiddelen vrijwilligers:   ca. € 210

Wilt u bijdragen aan dit project? Elke bijdrage is van harte welkom op:

Stichting Amigos de Potosi,     

NL28 RABO 016 223 7871,     

o.v.v. Coronaproject

 

Namens de scholieren, hun ouders en de leerkrachten van basisschool 1. De Mayo San Ildefonso: “Muchisimas gracias de todo corazon!”

hygiëneproject San Ildefonso 2017

(2017, hygiëneproject op basisschool San Ildefonso i.s.m. Rode Kruis)